Koninklijke Jagersvereniging kiest voorzitter

KNJV vertrouwenscommissie heeft eind januari nog geen kandidaat gevonden voor de post van voorzitter. Wel denkt men 9 februari hierover in de ledenraad te stemmen.
Eerst zou de vertrouwenscommissie in december 2020 de nieuwe voorzitter presenteren. Toen werd het januari en nu wordt het februari. Vertrouwt u de KNJV vertrouwenscommissie het nog?
Het gaat niet helemaal goed in Amersfoort. Vertrouwenscommissie stopt vanwege Covid het werven en selecteren van een kandidaat voor voorzitter. Dit schrijft het bestuur in de clubblad De Jager van eind januari 2021.
Met andere woorden, zegt het bestuur, eind januari geen kandidaat te hebben. Toch denkt de vertrouwenscommissie dat de ledenraad op 9 februari over een nieuwe voorzitter kan stemmen.

Zorgvuldigheid eerst.

Zorgvuldigheid was bij het kiezen van Urlings als voorzitter in 2017 ook niet echt om over naar huis te schrijven. Het moest en zou beter beter gaan met de nieuwe voorzitter.

De leden zijn de baas toch?

Moeten ledenraadsleden de kandidaat niet eerst aan hun leden voorleggen. Getrapt bestuur betekent immers dat de afgevaardigden hun achterban (de leden) moeten informeren en consulteren. Het woord afgevaardigde betekent precies dat. Dus juridisch moeten de afgevaardigden de voorgedragen kandidaat met de leden die zij vertegenwoordigen, bespreken bijvoorbeeld in een ledenvergadering. KNJV raadsleden zijn geen tweede kamer leder die een mandaat van vier jaar krijgen en hoeven verder hun kiezers nooit meer te consulteren en aan verantwoording afleggen.

Het heet democratie

Een KNJV afgevaardigde hoort continu in contact te staan met de leden die hij vertegenwoordigd. Hij mag in geen enkele geval een besluit nemen op basis van een persoonlijke voorkeuren maar op basis van de voorkeur van de meerderheid van zijn leden. Het heet democratie. Zeker wanneer om zo'n belangrijke, zo niet de belangrijkste functie van een vereniging, die van de voorzitter.

Gezond verstand

Hoofdspoor terug, vertrouwenscommissie moet binnen een kleine twee weken een geschikte kandidaat werven, selecteren, screenen, aan de afgevaardigde voorleggen zodat zij aan hun leden kunnen voorleggen om vervolgens in de Algemene Vergadering (ALV) op 9 februari over de voorzitter kandidaat te stemmen.

Wonderen zijn de wereld nog niet uit. Gezond verstand blijkbaar wel uit de hoofden van Koninklijke beleidsmakers.NOJG, KNJV, Vereniging, Bestuur, De toezichthouder

  • Aangemaakt op .
© 2020 De Toezichthouder, All Rights Reserved